Baby Dove Diaper rash

Как да почистиш главичката на бебето от крусти

Един ден главата на бебето ти е прекрасна, нежна, мека… бебешки сладка. А на следващия може да изглежда сякаш е хроничен случай на бебешки пърхот. Не се тревожи, защото крустите са съвсем нормално явление за бебешката глава.

Въпреки че никой не може да каже какво точно причинява появата на крусти, основното предположение на експертите е, че те са резултат от прекомерната секреция на мастните жлези, разположени по скалпа на бебето, което от своя страна задържа мъртвите клетки. За това може да се съди по мазните, жълтеникави, грапави петна по главичката на бебето.

Каквото и да ги причинява, това не е следствие на начина, по който отглеждаш бебето си и не е заразно. Дори не е опасно, въпреки че при някои бебета крустите се прехвърлят по ушите и веждите, което далеч не е приятно.

Обикновено проблемът се решава от само себе си, но няколко съвета могат да ти помогнат да ускориш процеса.

 • 1

  Използвай щадящ бебешки шампоан

  Първо, трябва да се погрижиш косата на бебето ти да е чиста. Мий я редовно, защото въпреки че косата им е малко, това помага тя да бъде по-мека и премахва крустите. Избери наистина нежен шампоан за твоето бебе, за да не страда скалпът му. Шампоанът Baby Dove е с неутрална pH формула, която нежно хидратира скалпа и с формула без сълзи.

 • 2

  Подхранвай скалпа на бебето с лосион

  Докато почистваш кожата от излишния секрет, произведен от жлезите по главата на бебето, е важно и да хидратираш кожата, тъй като ако се изсуши, тя започва да сърби. Опитай лосион, който свежда до минимум риска от изсушаване на скалпа, подхранва го и предпазва от раздразнения и инфекции.

 • 3

  Сресвай нежно бебешката косичка

  Сутрин опитай да срешиш косата на бебето с нежна мека четка с естествен косъм. Тя ще премахне отделилите се от скалпа крусти.

 • 4

  Опитай да направиш мини масаж на нежната бебешка главичка

  Понякога крустите по бебешкия скалп могат да бъдат повече от упорити, затова опитай да нанесеш нежен овлажнител, който да помогне за отстраняването им. Трябва да бъдеш изключително внимателна, за да не нараниш нежния бебешки скалп. Някои бебета се успокояват от това - мини бебешки масаж на главичката.

 • 5

  Подсушавай добре бебешката глава след къпане

  Потенето може да предизвика влошаване на проблема с крустите по бебешкия скалп, защото ги задържа и предизвиква сърбеж. Въпреки че шапката е особено необходим зимен аксесоар, старай се да я махаш, когато се приберете на топло след разходка, защото може главичката на бебето да се изпоти.

 • 6

  Опитай се да устоиш на изкушението да ги почистиш сама

  Много е изкушаващо да се заемеш със собственоръчното премахване на крустите, но трябва да устоиш! Това може да ги премахне, но и да предизвика инфекция, затова имай търпение и природата ще свърши своето.